
Kıymık Batması önemsiz değil!

Şikayet
Tahta veya başka bir malzemenin kıymığı cildinize battı.
Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Büyük veya deriye iyice girmiş kıymıkları çıkarmaya kalkışmayın.
Batan kıymık tahtaysa, ıslatmayın. Su kıymığı şişirecek ve çıkartılması zorlaşacaktır.
Küçük kıymık parçaları steril cımbızla veya iğneyle çıkartılabilir. Elleriniz yıkayın, cımbızı veya iğneyi suda kaynatın, alkole batırın veya yanan bir ateşin üzerine tutun, soğuduktan sonra kullanın. Başaramazsanız, iğneyle, kıymığın ucunu kaldırmaya çalışın. İğnenin ucunu sürekli dürtmeyin; özellikle de o bölge kızarmış ve ağrıyorsa ya da kanama başlamışsa.
Kıymığı çıkardıktan sonra bölgeyi sıcak su ve sabunla yıkayın, antibiyotikli bir krem veya merhem sürün ve yara bandıyla kapatın. Birkaç gün enfeksiyon (kızarma, şişme, cerahat ve/veya ateş) olup olmadığını kontrol edin. Kıymık batan yeri günde 3 – 4 kere ılık sabunlu suya batırın ve antibiyotikli krem veya merhem sürün ve 4 – 5 gün üzerine bandaj yapın. İşileşme bu süre içinde gerçekleşmezse, sağlık uzmanına ya da doktora danışın.
Kıymık çok küçükse, kendi kendine yüzeye gelmesini bekleyebilirsiniz. Enfeksiyonu önlemek için o bölgeyi çok temiz tutun.
Önleme
Tahta zeminde çıplak ayakla yürümeyin ve çocuklarınızı da uyarın.
Tahta zeminleri damarın tersine yolmayın.
Cam ve porselen kırıklarını elektrik süpürgesiyle alın ve zemini silin.
Önemli Bilgiler
Çok küçük veya tırnak altında çok içeriye gömülmüş olmadıkları sürece, hemen hemen bütün kıymıklar kendi kendine tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir. En önemli nokta enfeksiyon kapmaktır; bölgeyi temiz tutarak bunun önüne geçebilirsiniz.
Vücudun herhangi bir yerine sivri cisimlerin batması, çok sık görülen ve çoğunlukla önemsiz olan bir sorun olarak görülüyor.
Ancak, kıymık çıkarılmadığı takdirde enfeksiyona ve doku kaybına kadar yol açabiliyor.
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. İhsan Şentürk, kıymık dendiğinde akla hep tahta kıymığı gelse de, cam ya da metal parçalarının da aynı ad altında toplanabileceğini belirterek, şöyle dedi:
''Kıymık, damar ve sinir gibi altta bulunan yapıları delerek hasar verebilir. Bu daha çok bedene hızla giren ve derine ilerleyebilen büyük metal kıymıklarla olur. Kıymıklar aynı zamanda bir enfeksiyon odağı oluşturabilirler. Kıymık batmasının kaçınılmaz bir sonucu, mikropların bir anda derinin koruyucu yüzeyinin altına geçerek ortamın bir enfeksiyon için ideal olduğu alt doku tabakalarına yerleşmeleridir.''
Uz. Dr. Şentürk, büyük ya da derinlere girmiş kıymıklara bir doktor görene kadar dokunmamak gerektiğini, yalnış bir davranışın daha fazla zarara yolaçableceğini ifade etti.
''Kıymık bütünüyle görünüyorsa ve çıkarılmasında daha fazla zarar verme sakıncası yoksa, kendiniz çıkarabilirsiniz. Battığı yeri elinizle sıkıca tuttuktan sonra, bir cımbızla kıymığı olabildiğince ileriden yakalayıp tek bir hareketle çekin'' diyen Şentürk, kıymığın ucundan çekilmemesi gerektiğini söyledi.
Şentürk, ''Bütünüyle batmış bir kıymık içinse, önce uzun ve sivri bir iğnenin ucunu 10 saniye ateşte tutarak sterilize edin. Sonra ucuyla kıymığın ucuna kadar bir yol açın ve cımbızla çıkarın. Kıymığı çıkardıktan sonra yarayı bir antiseptikle temizleyin ve gazlı bezle kapatın ya da antiseptiği 24 saat yara üstünde bırakın'' dedi.
mehmet çakar
ongun önce parmağıma kıymık battı ama kıymık parmagimda yoktu gece şişti sabah doktora gittim doktor kıymık iceride olabilir dedi parmağı uyuştudu batanyere baktı yok dedi antibiyotik verdi krem verdi birde ağrı kesici kullandım bitti .şişlik koluma kadar şişti ne yapmam lazım hangi doktora gideyim DENİZLİ.DEN